Deel 1: Coach2score

Geplaatst op woensdag 2 mei 2012 om 08:41

Loes Gunnewijk: deel 1

Bron: Coach2score.nl

 

'Ik had nooit gedacht dat ik topsporter zou worden' 


Fietsen deed Loes altijd al graag. Gelukkig, want ze woonde met haar familie op een boerderij en moest elke dag vijfentwintig kilometer afleggen tussen school en huis. Maar dat ze uiteindelijk van fietsen haar werk zou maken had ze nooit verwacht. "Op de wielerclub waar ik lid van was, werd ik aangemoedigd om verder te gaan met fietsen. Ik besloot het wielrennen uit te proberen." Nu zit ze tijdens intensieve trainingsperioden tot dertig uur per week op de fiets. Ze wordt onder meer Nederlands Kampioen tijdrijden (2006) en Nederlands Kampioen wielrennen op de weg (2010). Sinds korts fietst ze voor de Australische ploeg GreenEDGE. 

Loes: "De eerste jaren gingen zo snel, het overkwam me. Ik wilde gewoon alleen maar heel hard fietsen. Nu weet ik: er komt veel meer bij kijken dan dat." Na die vliegende start en de successen die ze boekte, maakte Loes ook kennis "met de andere kant van de medaille". Ze doelt daarmee op haar val in 2006, het begin van een moeilijke periode waarin ze overtraind raakte en lang moest herstellen.

Tussen de oren moet het goed zitten 

Achteraf bezien heeft die zware periode haar veel geleerd. "Je kunt fysiek nog zo goed getraind zijn, als je kop er niet naar staat dan werkt het niet." De mentale fitheid van een topsporter is even belangrijk als de fysieke conditie. Sindsdien is de renster bewust bezig met haar mentale gesteldheid en weet ze hoe ze haar gevoel kan be├»nvloeden. In de aanloop naar belangrijke wedstrijden of grote wielerevenementen legt ze haar gedachten onder de loep. Zo schrijft ze bijvoorbeeld op wat haar doelstellingen zijn voor de komende wedstrijd of zet ze op papier wat haar verwachtingen zijn. "Het is verhelderend om dat terug te lezen." 

Teksten van een ander kunnen ook motiverend werken. Loes verzamelt spreuken van -what's in a name- Loesje. De posters van dit fictieve meisje zijn al jarenlang een begrip. "Je kunt bepaalde woorden soms net even nodig hebben. Als ik er een tegenkom die ik mooi of bruikbaar vind, plak ik die in een schrift. Soms pak ik de teksten er even bij. Sommige zijn zo doeltreffend. Dan realiseer ik me dat ik me niet moet laten afleiden door randzaken en me moet focussen op mijn doel: hard fietsen. Het helpt me om te denken: kom op, niet te moeilijk doen. Genieten!" 

Loesje
 
Binnenkort volgt deel 2 van het drieluik over Loes Gunnewijk


Terug naar 2012