Emakumeen Euskal Bira

Geplaatst op zaterdag 9 juni 2012 om 10:03

Vorige week was ik in Spanje aan het koersen. Afgelopen dinsdag reed ik Durango-Durango. Deze bestond uit vier rondes met een klim van de 3e categorie en daarna een lus met daarin twee klimmen van de 2e cat.

De snelheid lag hoog en daardoor kwam niemand weg en werd de koers beslist op de één na laatste klim. Hier zette Emma Pooley de aanval in en niemand kon haar wiel bijhouden. Zij won de wedstrijd en daarachter wist ploeggenoot Judith Arndt naar de derde plek te sprinten. Charlotte Becker werd tweede. Ik had moeite met de warmte en finishte in het peloton op een 35e plek. 

 

Emakumeen Euskal Bira

1e etappe: Iurreta - Matiena, 97,1km

Na de hersteldag van gisteren stond iedereen weer fris aan het vertrek voor een vrij vlakke etappe (1 klim van de 3e cat) . Het tempo lag hoog, alleen speelde de wind niet mee. Er was helaas veel tegenwind of wind mee. Verschillende rensters probeerden weg te komen, waaronder een aantal ploeggenootjes en ik, maar uiteindelijk werd het een kamikaze sprint. Het was begonnen met regenen in de laatste 5km en dat zorgde voor wat gevaarlijkere situaties. Teutenberg had de snelste benen voor Olds en Worrack. Ik werd 8e in dit sprintgeweld en voelde me iets beter dan dinsdag. 

2e etappe: Lekeitio - Lekeitio, 97,8km

Een mooie bergetappe door het baskenland! Op papier beloofd het een spektakel te worden en dat werd het ook! Vanaf het begin vloog mijn team en ik in de aanval en op een glooiende, snelle en mooie kustweg reed teammate Linda Villumsen weg. Even later sloot een groepje aan met daarin onze Spratty (Amenda Spratt). In de tweede ronde werd deze groep teruggepakt door het team van gele-trui-draagster Teutenberg. Op zo'n 10km voor de klim van de 2e cat reed opnieuw een groep weg met daarin Spratty. Alleen zij en Lucinda Brand konden aansluiten bij Emma Pooley die daarachter was weggereden uit een uiteengeslagen peloton. Op de laatste klim van de dag reed Pooley opnieuw weg bij haar medevluchters en pakte ze naast de zege ook de gele leiderstrui. In de achtervolgende groep op 20 sec won Annemiek van Vleuten de sprint van Trixi Worrack waarin ook mijn ploeggenoten Haussler en Arndt reden. Ik kwam als 38e over de finish op 6 min 50sec.

3e etappe: Tijdrit 13,7km

Het zat er al een paar dagen aan te komen en vandaag op de fiets zat er geen power in mijn benen. Ik voel me niet fit (verkoudheid en keelpijn) en daarom heb ik besloten om niet van start te gaan. Lastig en niet leuk, maar met het oog op de NK's en de komend maand is het verstandiger om de strijd te staken. 

De tijdrit werd gewonnen door teammate Linda voor Judith en Ellen van Dijk! Pooley behoudt de gele trui met 1 sec voorsprong.

4e etappe: Orduna - Iurreta, 116km

De slotrit werd gewonnen door Annemiek van Vleuten. Pooley (AA Drink-Leontien.nl) raakte de leiderstrui kwijt aan Judith, die zesde werd in de daguitslag. Pooley maakte geen deel uit van een kopgroep van zes rensters, die was ontstaan in de afdaling van de één na laatste klim. Johansson werd tweede in de daguitslag voor Trixi Worrack. Het eindklassement werd gewonnen door ploeggenoot Judith voor Pooley en Van Vleuten.  


Terug naar 2012