Energiewacht Tour

Geplaatst op maandag 9 april 2012 om 09:34

Waar vorig jaar de Tour nog uit vier dagen bestond, had de organisatie dit jaar besloten het programma uit te breiden. Zo werd er dit jaar gestart met een individuele tijdrit en later in de week zal een ook een ploegentijdrit worden verreden. Dit was ook een verzoek van de ploegen, omdat in september zal worden gestreden om de Wereldtitel Team Time Trial. Een mooi programma in het Groningse land met Hollands weer erbij!

 

1e etappe: Tijdrit 15.3km Appingedam

Om 13.23 uur klonk het startschot voor mij. Het was de eerste tijdrit op mijn nieuwe Scott-fiets (plasma 3) ! Het is nog een beetje wennen, maar ik denk dat we zeker goede vrienden gaan worden!

De eerste zeven kilometers had ik de wind in de rug en daarna was het stoempen tegen de wind in om weer terug te keren in Appingedam. Ik zette een tijd neer van 20min23sec en dat bleek later goed voor een 7e plek. De Amerikaanse Kirsten Armstrong was de snelste en werd de eerste draagster van de gele trui. Zij won in een tijd van 19min42sec voor Clara Hughes (19.52) en Marianne Vos (19.55).

 

2e etappe: 107.3km Bad Nieuweschans

Vandaag waaide het redelijk en was het behoorlijk koud (5gr). De eerste 70km werden snel afgelegd en brak het peloton soms in stukken op de smallere wegen met zijwind. In de derde omloop van ongeveer 27 km reed ik weg met een kopgroep van in totaal 22 rensters en deze groep kon gaan sprinten voor de leiderstrui, want Armstrong en Hughes hadden de slag gemist. De voorsprong op de achtervolgende groep was 3min 44sec. De Duitse Ina Yoko Teutenberg had de snelste benen voor Wild en de nieuwe leidster Vos. Ik werd 11e en pakte onderweg nog een seconde bij de bonificatiesprint en schoof op naar een vierde plek in het algemeen klassement.

 

3e etappe: 109.5km Blauwe Stad Omloop Midwolda

Een vergelijkbare etappe met die van gisteren. Het is continue attent zijn en opletten hoe de wind staat. In de één na laatste omloop van 18km deed een goed moment zich voor. Samen met mijn ploeggenoten Arndt en Fry deed ik een aanval op de gele trui en sloten de AA-drink meiden Arminstead, Blaak en Wild zich aan en een Russische. De aanval hield helaas niet stand, want het werd dicht gereden door de Rabobank. Uiteindelijk werd het een massasprint. Deze werd gewonnen door Teutenberg voor Vos en Wild. Mijn positie in het algemeen klassement bleef hetzelfde alleen werd de achterstand op de gele trui-draagster werd iets groter door de bonificatiesecondes.

 

4A etappe: 69,7 km Winsum

Een pittige dag vandaag met een ochtendetappe en eind van de dag met het team 'genieten' en samen afzien in de ploegentijdrit. De benen werden niet gespaard in de ochtend, want het waaide behoorlijk en al na 5km reed de kopgroep weg. Het werd een onderonsje Nederland-Duitsland. Aa-drink was vertegenwoordigd met Blaak en Wild, Skill-Argos met Visser, Rusvelo met Kasper, Rabobank met Slappendel en Vos, Lululemon-Specialized met Van Dijk, Teutenberg en Worrack en samen met mijn GreenEDGE-ploeggenoot Arndt maakten ik de groep compleet. Het tempo lag er hoog en de voorsprong liep snel op. Op drie kilometer voor de finish plaatste ik een aanval en hield een kilometer stand. Daarna ging Wild en zij won de etappe met 7 seconden voorsprong.  

 

4B etappe: 26,5km Team Time Trial Veendam-Oude Pekela

Na de lunch heb ik samen met het team de tijdrit verkend, want er zitten veel bochten in en de wind was ook belangrijk! De eerste ploegentijdrit van het seizoen is altijd 'spannend' en afwachten hoe het gaat. Na 8km raakten we Rowena kwijt en halverwege Jessie. Ondanks dat we met vier reden, bleef het tempo hoog en zetten we een tweede tijd neer! Het team Specialized-Lululemon was in een tijd van 35min 52 sec  de snelste op 40sec van ons en 1min13 voor de Rabobank. Hierdoor nam Teutenberg de gele trui over van Vos en zakte ik naar plek 5, omdat Worrack (Lululemon) me passeerde.

 

5e etappe: 134km Slochteren

Vrijwel direct na de start reed een achttal weg. De eerste van deze groep stond in het klassement op ruim 14min en daardoor kregen ze de ruimte om te gaan strijden voor de dagzege. In het algemeen klassement veranderde er weinig. De dagwinst ging naar de huidige Olympische kampioene Cooke en Teutenberg won het eindklassement voor Ellen van Dijk en Marianne Vos. Ik werd vijfde in het klassement. 

 

RTL7 was dagelijks aanwezig bij deze tour en heeft mooie afleveringen gemaakt. Deze zijn te zien op de volgende link http://www.rtl.nl/xl/#/u/90829840-fa63-32f4-9a25-5293e0bc990e

 

CORVOS_00019057-033Foto: Cor Vos@

 


Terug naar 2012