Olympische Spelen

Geplaatst op woensdag 8 augustus 2012 om 20:49

Marianne Vos heeft in een regenachtig Londen goud veroverd in de Olympische wegrit. De 25-jarige renster van het Rabobank Women Team, die als topfavoriete van start ging, was na een koers over 140 kilometer de snelste in een sprint met drie.

Het zilver ging naar thuisrijdster Elizabeth Armitstead, Olga Zabelinskaya (Rusland) pakte verrassend het brons. 

De wedstrijd zat lange tijd op slot. Namens Nederland probeerden Loes Gunnewijk en Ellen van Dijk meerdere malen tevergeefs te ontsnappen uit het peloton. Pas na de tweede beklimming van Box Hill ontstond er een kopgroep, toen Zabelinskay wegglipte uit het uitgedunde peloton. De Russin kreeg gezelschap van Shelley Olds-Evans (Verenigde Staten), Armitstead en Vos. Het bleek later de beslissende slag.

De Duitse dames namen daarna het peloton op sleeptouw, terwijl Anniemiek van Vleuten storend werk verrichte in dienst van Vos. Olds-Evans viel door een lekke band weg uit de kopgroep, die een voorsprong van een halve minuut pakte. ItaliĆ« bood Duitsland ondertussen ondersteuning, met de hoop op een massasprint. Hun pogingen waren echter tevergeefs, want de voorsprong liep richting de minuut. Op tien kilometer van de streep was het duidelijk dat de winnares voorin reed. 

In de slotkilometers was het wachten op een uitval, maar die kwam er niet. In de sprint was Vos vervolgens de sterkste, waarmee ze voor de tweede maal in haar carriere een gouden medaille behaalde op de Olympische Spelen.  

(bron: wielerland)


Terug naar 2012