2e in Energiewacht Tour

Geplaatst op woensdag 10 april 2013 om 07:24

1e etappe: Winschoten, 109,6km

De eerste etappe van de derde editie van de internationale etappekoers Energiewacht Tour was er eentje die ik niet snel zal vergeten! Het begon zoals elke koers in Nederland. Iedereen wil zo snel mogelijk naar voren, het is opletten met alle verkeersobstakels en je vecht voor je plekje in de wind. Op sommige stukken werd het goed op de kant gezet en brak het peloton in stukken.

Er was een groep van 23 rensters vooruit en met ingaan van de plaatselijke finaleronde van 10km werden wij stilgezet, omdat de tweede groep fout was gestuurd. Na de herstart reed ik samen met Annemiek van Vleuten en Carmen Small weg uit de kopgroep en kwamen we stil te staan voor een open brug. Opnieuw een herstart en omdat onze voorsprong onder de 30 sec was(UCI-regel), begonnen wij weer in de kopgroep. Daarna was het parcours niet verkeersvrij en zijn wij uit protest gestopt op de finishlijn. Na overleg met de jury is er opnieuw gestart voor de laatste 10km. Hierin reed ik weg en kreeg ik Wild (1e), Van Dijk (2e) en Slappendel (3e) mee. Ondanks mijn goede benen zat er niet meer in dan een 4e plek, maar pakte ik wel een aantal seconden op enkele concurrenten. 

 

 04_03_13_Energiewacht _01_Stage 1_036

 

2e etappe: Oude Pekela - Veendam, 105,5km 

De tactiek voor vandaag was hetzelfde als gisteren. Het waaide behoorlijk dus konden we de koers zwaar maken door het op de kant zetten. In de drie aanlooplussen gebeurde dit ook en reed ik met de kopgroep van 13 weg. Op de plaatselijke omlopen werd veel gedemarreerd, maar niemand kreeg de ruimte en bleek Kirsten Wild weer over de snelste benen te beschikken. Ik werd 9e en door de bonificaties onderweg en op de finish verloor ik een plekje in het klassement en sta nu 5e. 

04_03_13_Energiewacht _01_Stage 1_064 

Team Orica-AIS: Loes, Gracie Elvin, Anette Edmondson, Shara Gillow en Sunguen Gu! 

 

3A etappe: Winsum, Individuele Tijdrit, 21.1km

Op hetzelfde parcours, waar in juni het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden zal plaatsvinden, was het vandaag de kans om op te schuiven in het klassement. De tijdrit verliep okey, maar miste ik net het beetje extra. Ik greep net naast het podium en werd vierde (29.19). Ellen van Dijk (28.12) was van de buitencategorie en won met een minuut voorsprong op haar ploeggenoot Lisa Brennauer (29.03) en mijn teamie Shara Gillow (29.15). 

Het klassement wordt nu aangevoerd door Ellen en in de top 6 staan in totaal 4 Lululemon-renster. Ik sta daar tussen op een 3e plek op 1.18!

04_05_13_Energiewacht _03a _Stage 3a _985 

 

3B etappe: Appingedam, 77km 

Tegen de avond aan werd de tweede etappe van de dag gereden. De wind stond 'verkeerd' langs het kanaal en dat zorgde ervoor dat het peloton bij elkaar bleef en het een massasprint werd. Wederom stond er geen maat op Wild en won zij de etappe. Ze pakte daarmee ook 10 bonificatie-seconden mee en schoof een plek op in het klassement. Ellen bleef de leidster en ik behield mijn derde positie. 

 

4e etappe: Uithuizen-Eemsmond, 134,6km

Misschien was het vandaag wel de laatste kans om wat aan het klassement te doen. De vooruitzichten voor zondag gaven aan dat er weinig wind zou staan, maar dat deze vandaag wel goed zijn best zou doen.  Ik was erop gebrand om een goede koers neer te zetten en het zwaar te maken. Na vele verschillende kopgroepen reed ik samen met Kirsten Wild, Ellen van Dijk en Adrie Visser naar de kopgroep van vijf. Op zo'n 20 tot 30 sec daarachter was Rabobank samen met Lisa Brennauer (Lululemon) aan het rijden. Ik probeerde nog enkele maal een solo, maar Ellen reed alle gaten dicht. De sprint werd gewonnen door Kirsten en ik werd 6e. Wel schoof ik een plekje op in het klassement, doordat Brennauer vandaag 38 sec verloor.  

 

04_06_13_Energiewacht _04_Stage 4_483 

 

 

5e etappe: Groningen-Haren, 100km

Met drie seconden voorsprong op Kirsten ging ik de laatste etappe in. Er waren nog 16sec bonificatie te verdienen vandaag (2x tussensprint 3-2-1sec en 10-6-4 op de finish). Het zou ideaal zijn voor mij dat een groepje de ruimte kreeg vandaag en op die manier de boni's zouden wegpakken. Het gat met de gele trui was ruim een minuut en dat zou een hele moeilijke opgave worden om die nog te pakken. Bij de eerste tussensprint was het peloton compleet en won Kirsten de sprint en pakte daardoor 3 sec. Ik werd 3e en daarmee 1sec en behield 1sec voorsprong. Daarna reed een kopgroep van acht rensters weg met daarin teamie Sungeun Gu. De groep bleef vooruit en de Italiaanse Carretta ontsnapte in de finale en kwam solo over de streep. Gu won daarachter de sprint en behaalde daarmee haar eerste Europesche podiumplek! Ik werd 23e en werd achter Ellen van Dijk tweede in het eindklassement voor Kirsten Wild. Ik kijk terug op een goede week in het noorden van het land en ben blij met deze mooie prestatie! 

 

04_07_13_Energiewacht _05_Stage 5_024

Foto's door CJ Farquharson


Terug naar 2013