Terugblik op een mooi wielerjaar

Geplaatst op donderdag 17 oktober 2013 om 12:03

Er zijn alweer meer dan twee weken voorbij gegaan sinds de wereldkampioenschappen wielrennen in Toscane. Daar waar Loes zich nadrukkelijk liet zien met een bronzen medaille in de ploegentijdrit, haar veertiende plaats in de individuele tijdrit en haar rol in dienst van wereldkampioene Marianne Vos. Een succesvolle afsluiting van een toch al goed jaar. Hoog tijd dus om eens terug te kijken. Op het WK, maar ook op de rest van het afgelopen seizoen.

 

WK Toscane 2013 SportfotoWK Toscane: "Beste ploegentijdrit van het jaar"
De wereldkampioenschappen duurden een ruime week. Met eerst de ploegentijdrit op zondag, dan dinsdag de individuele tijdrit en vervolgens op zaterdag nog de wegwedstrijd, reed Loes het maximale programma. En het begon uitstekend. "We reden de beste ploegentijdrit van het jaar", vertelt Loes. "We hadden een goede start en gingen vol. We hebben eruit gehaald wat erin zat dit jaar. Het is een super mooi onderdeel en het ging hard. Het was afzien, maar het gaat dan ook om een WK medaille. Zelf had ik goede benen en kon ik mijn beurten op kop goed doen."

 

Met slechts een dag rust er tussen, moest in de individuele tijdrit opnieuw alles gegeven worden. Een veertiende plaats achter wereldkampioene Ellen van Dijk was het resultaat. "Ik was toch goed hersteld van de ploegentijdrit, ondanks dat er maar een dag tussen zat. Voor mijn gevoel was het soms zoeken naar het juiste ritme, maar de snelheid was goed en uiteindelijk was ik dan ook zeker tevreden met de uitslag. Het blijft toch een gevecht tegen jezelf. Ik zat op een paar seconden van de top tien. Het afgelopen jaar heb ik weer een stap vooruit gezet in de tijdrit."

 

In de wegwedstrijd was er maar één doel; goud! Met Marianne Vos als absolute kopvrouw en Anna van der Breggen als schaduwkopvrouw had Nederland flink wat ijzers in het vuur. Opnieuw vervulde Loes een rol als wegkapitein en opnieuw haalde Vos de zege binnen. "De eerste zestig kilometers waren vlak en heb ik de controle gehouden over het team en het peloton. Daarbij heb ik Marianne van voren gehouden in Florence en richting de klim. Ik had zelf wat last van mijn maag, geen superdag. Daardoor blies ik mezelf ook op toen de Amerikanen vol gas gingen op de eerste klim. Daarna was het aan de dertig overgebleven rensters en Oranje maakte het mooi af!"

 

Stabiel seizoen achter de rug
Al met al was het sowieso een mooi stabiel seizoen voor Loes, met een aantal resultaten die er uitspringen. "Een hoogtepunt voor mij persoonlijk was de twee plaats in het eindklassement van de Energiewacht Tour. Daar reed ik sterk, was ik veel in de aanval en dat leverde een mooie eindklassering op. Maar ook de tweede plaats op het NK tijdrijden en de tijdritten op de wereldkampioenschappen waren hoogtepunten."

 

Vijf tweede plaatsen en een derde plaats ten spijt, een overwinning zat er dit seizoen niet in. "Een overwinning is altijd mooi en daar sta je voor aan de start. Ik zat er dit seizoen een aantal keren dichtbij, maar helaas lukte het niet om een koers of etappe op mijn naam te schrijven. Genoeg motivatie dus om het volgend jaar wel te doen", vertelt Loes met een knipoog bij de laatste zin.

 

Giro Rosa 2013 SportfotoOgen, oren en hersenen van Orica-AIS
Die eigen overwinning zal er dus volgend seizoen wellicht weer komen, maar wat opvalt is ook Loes' rol in het team. Orica-AIS teammanager Mike Barras noemde Loes zelfs de 'ogen, oren en hersenen' van het team. Een groot compliment, maar wat houdt haar rol nu exact in? "Ik ben de koerskapitein van de ploeg en dus vaak de ogen van de ploegleider in de koers. Aangezien wij, behalve in de wereldbeker wedstrijden, zonder communicatie rijden kan en mag ik de ploegtactiek aanpassen in de koers. Bijvoorbeeld als ik een mooi moment zie om het op de kant te gooien. Ik zorg er dan voor dat het goed georganiseerd wordt."

 

Een mooi voorbeeld van de leidende rol die Loes in dat soort gevallen heeft, deed zich dit jaar in Duitsland voor. "In de etappekoers Thüringen, toen teamgenote Emma in het geel reed, maakte ik de beslissing om te het gat dicht te rijden of nog even te wachten. Ik kijk dan ook wie er wel of niet vooruit mag rijden of dat we bijvoorbeeld een andere tactische zet doen. Ook leer ik de andere meiden welke positie ze moeten hebben in het peloton en hoe belangrijk dat kan zijn. Zeker in Nederland en België."

 

Nu op de schaats, straks op de fiets
Met de wegwedstrijd in Toscane kwam er een einde aan het wielerseizoen. Omdat het hele jaar volle bak door blijven gaan natuurlijk niet werkt, nemen de meeste wielrenners in ieder geval een maand relatieve rust. Zo ook Loes. "Oktober is de rustmaand en qua sporten is het bij mij dan meer dat alles mag en niets moet. Ik ga nu bijvoorbeeld af en toe schaatsen en een beetje crossen in het bos. Verder is het nu tijd om de accu op te laden en te socializen met vrienden en familie."

 

Het serieuze werk begint na een maand weer. "In november pak ik de draad weer op met doelgericht trainen. Dan staan er krachttrainingen op het programma, ga ik crossen of mountainbiken in toertochten en doe ik weer meer duurwerk. Dat doe ik met name in mijn eigen omgeving. Later in het jaar zal ik ook nog een aantal keren op trainingskamp gaan. Dan ga ik onder meer naar Australië toe."

 

Foto's: Sportfoto.nl - De foto boven is genomen voor de wegwedstrijd van het WK, samen met Annemiek van Vleuten. Op de tweede foto Loes in actie in de Giro Rosa, met haar teamgenotes om zich heen.


Terug naar 2013